Nidarosdomens jentekor

Nidaros Cathedral Girls' Choir © 2019

Nidarosdomens jentekor

Dirigent Anita Brevik

Nidarosdomens jentekor ble stiftet i 1992, og er et av fem kor i Nidarosdomen. Koret kjennetegnes ved høy

kunstnerisk kvalitet og stor musikalsk spennvidde. Jentekoret deltar aktivt i Nidarosdomens gudstjenesteliv, og holder egne konserter i og utenfor kirken. I tillegg kommer også turneer, konkurranser, festivaler, CD-innspillinger og oppdrag for næringsliv og andre.

Koret har ca. 75 medlemmer og består av Jentegruppa 10 – 13 år med 30 medlemmer og Ungdomsgruppa 14– 20 år med 45 medlemmer. I tillegg kommer aspirantkoret, som er knyttet til Trondheim kommunale kulturskole (TKK), under ledelse av Johanne Bjørkhaug.

Dirigent og kunstnerisk leder for Nidarosdomens jentekor er Anita Brevik. Hun har vært med siden koret ble startet i 1992 og er en viktig inspirasjonskilde for jentene.

Nidarosdomens jentekor har vært med på mange store nasjonale begivenheter i Nidarosdomen, blant annet under prinsesse Märtha Louise og Ari Behns vielse mai 2002, ved det japanske keiserparets besøk i Trondheim mai 2005,   kroningsjubileet i 2006, innsettelse av preses Helga Haugland Byfuglien og ved den nasjonale gudstjenesten i forbindelse med Grunnlovsjubileet mai 2014.

Koret samarbeidet jevnlig med blant annet Trondheim Symfoniorkester og TrondheimSolistene. Av et stort antall andre samarbeidspartnere gjennom vår relativt korte historie, kan også nevnes Kringkastingsorkesteret, Norsk Barokkorkester, St. Olaf Choir fra Minnesota i USA med dirigent Anton Armstrong, New College Choir fra Oxford med dirigent Edward Higginbottom, sangerne Randi Stene, Sissel Kyrkjebø, Isa K. Gericke, Marianne Beate Kielland, Trio Mediæval, Karin Krog, Tine Thing Helseth, dirigent Andrew Parrott, skuespiller Andrea Bræin Hovig, fjernsynsselskapene PBS (Public Broadcasting Service, USA), NRK, Monster og Kirkelig kulturverksted, produsent Malcolm Bruno (tidligere tilknyttet Taverner Consort) og Morten Lindberg i plateselskapet 2L.

Koret bestiller jevnlig ny musikk for damekor og komponister som Ola Gjeilo, Bob Chilcott, Henning Sommerro, Andrew Smith, Henrik Ødegaard, Odd Johan Overøye, Torbjørn Dyrud, Trygve Brøske, Kim André Arnesen, Magnar Aam, Ståle Kleiberg, Arne Nordheim, Bertil Palmar Johansen, Svein Rustad og Petra Bjørkhaug har skrevet musikk på bestilling til Jentekoret.

Jentekoret har medvirket i 7 CD-produksjoner. Den siste, Magnificat (Blu-ray & CD) kom på markedet oktober 2014, og er utgitt på det anerkjente og Grammy-nominerte selskapet 2L.

Jentekoret har vært med på flere TV-produksjoner for NRK, PBS og produksjonsselskapet Monster. TV-produksjonene A St. Olaf Christmas from Norway (2005), Northern Lights (2007) og Christmas in Norway (2013) har blitt sendt på Amerikansk fjernsyn ved juletider bortimot hvert år siden de ble produsert, og har blitt sett av flere millioner TV-seere. Christmas from Norway mottok høsten to Emmy-priser.

Koret har medvirket i en rekke festivaler: Oslo Intenasjonale kirkemusikkfestival (2004), Norfolk & Norwich Festival (2004), Trondheim jazzfest (2008), Glogerfestspillene på Kongsberg (2009), Cork Interrnational Choral Festival (2009), Olavsfestdagene i Trondheim (2011 og 2012), World Symposium On Choral Music, Argentina (2011) og Trondheim Kammermusikkfestival (2010, 2013 og 2014).

Jentekoret ble tildelt Trondheim kommunes kulturpris for 2010.

Nidarosdomens jentekor er også stolte over å være offisielle ambassadører for Kirkens bymisjon i Trondheim.

• Instragram
  • SoundCloud